неделя, 2 декември 2012 г.

Епилог


Минаха точно три месеца от края на прехода до момента, в който пиша тези редове. За това време си направих много равносметки, за прехода, за себе си, за хората около мен. Все пак малко суха статистика:  

  •     За целия преход бях се изкачвал общо 15362м и бях слизал общо 18111м: 

Т.е. бях „качил“ Еверест почти два пъти и един път и половина се бях „спуснал“ до Марианската падина :)

  •       Вертикален профил на целия трак от вр.Ком до нос Емине: 

Проекцията на целия трак е 561км. С отчитане на денивелацията плюс двата дни отгоре между х.Ехо и х.Добрила реалното разстояние, което изминах е към 800км. Уф!

  •      Как изглеждат нещата от „птичи“ поглед:
 Жълтата линия представлява GPS тракът, т.е. пътят, който съм изминал. Ей я колко е нашата България, страна като една човешка длан! Друг факт е, че за тези 20 дни отслабнах точно с 10 килограма! Но какво значение имат цифрите, когато говорим за мечтите на човека?! Те не влизат в рамки и ограничения и никога не трябва да спират. 
 Със сигурност нещата не приключват сега с написването на този пътепис. Всъщност бих искал никога да не приключат, защото това, което изживях през тези 20 дни по билото на Балкана беше толкова уникално и обсебващо, че не бих могъл да го сравня с никое преживяване. Всичко, което ми се случи, всичко което видях, чух, изпитах беше толкова истинско, толкова първично, че ме кара да се връщам непрестанно към всяка една частица време от тези незабравими 20 дни на това лято. Всеки път като си гледам снимките, всеки път като погледна към планината се зареждам позитивно. В съзнанието ми изплуват в невероятни детайли запечатани като с камера сцени, случки, гледки, настроения. Определено това бяха най-пълноценно изживяните ми 20 дни накуп. Показателно беше и това, че само 3 дни след като приключи прехода отново бях на работа като за първи път в 9-годишния ми трудов стаж нямаше и помен от пост-отпускарски стрес. Всички „проблеми“ в работата ми се струваха толкова незначителни, направо смешни. Ефектът беше подобен и с живота ми извън работа, хармонията която постигнах след реализирането на прехода е наистина много силна опора и отправна точка за постигането на по-истински неща в отношенията ми с хората. Със сигурност имам трески за дялане, но смятам, че съм на прав път.
И все пак защо? За какво бяха всичките болки, рани,  постоянно недояждане, недоспиване, обезводняване и пълна преумора? Защото през тези 20 дни далеч не всичко беше спиращи дъха гледки, чист въздух и природа. Водеше се борба за всеки метър във вярната посока и тази борба колкото физическа в не по-малка степен беше чисто психическа. Отговорът, е че човек трябва да не спира да мечтае и да се предизвиква, защото само така ще е пълноценен за себе си и хората около него. Осъзнах и нещо друго, една безкрайно проста истина – нищо, абсолютно нищо друго освен собствените страхове, съмнения и предразсъдъци не стои на пътя към една мечта. И тръгвайки на Ком-Емине аз определено имаше за какво да се боря с този в огледалото. Този път го победих и вече много по-лесно намираме общ език..
...
Преглеждам си „тефтера“ и намирам „страницата“ със заглавие „Ком-Емине“, отредена е за 2012 година. Check box-ът е празен.                                Поглеждам към плакета, който ми подариха моите приятели Диана и Жоро. Пред него съм сложил компас, от лявата му страна стои камъчето от Ком, от дясно е рапанчето от Емине. Личният ми мемориал на осъществената ми мечта:

Време е да затворя тази незабравима страница, но преди това отмятам в check box-а едно тлъсто

Ком-Емине е вече един скъп спомен.. Я да видим какво съм си записал на следващата страница?...




 
КРАЙ



73 коментара:

  1. Поздравления!
    Пътеписа ти е много стимулиращ!
    Искрено се забавлявах и бях с вас на пътеката докато го четох!
    Благодаря ти!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря и аз! За мен ще е приятно да разбера един ден, че историята ми е подтикнала поне някой да реализира една своя мечта, ако ще и да няма нищо общо с Балкана. Иначе и аз дълго ще се забавлявам, разказвайки историята или поне спомняйки си за това уникално преживяване...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тишо, може ли да ми пратиш телефоните на хижите по маршрута. Благодаря
      mihailognqnov@abv.bg

      Изтриване
    2. Имаш поща! Имай предвид, че телефоните може да не са актуални.

      Изтриване
  3. Евала, Тишо! Нямам какво повече да кажа...

    ОтговорИзтриване
  4. Браво! Поздравления! Най-хубавия пътепис, който съм чел досега с уникални снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много трудно постигна тази твоя мечта но затова сигурно е толкова сладка.
    Пожелавам ти още много успехи.

    ОтговорИзтриване
  6. Браво комшия! един от най-готините пътеписи за КЕ Респект!

    ОтговорИзтриване
  7. БРАВО и благодаря... Много ценна информация.На мен ми предстои да го премина ,като датата ,която съм си определил е 27.07.2013г. Успех в новите начинания ...

    ОтговорИзтриване
  8. От къде можем да свалим GPS трака?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мейла ми е: georgi.j.stoyanov в gmail. Предварително благодаря :).

      Изтриване
  9. Тук е целият трак - http://search.data.bg/ready/a5bdcba1d4e3f386423f9836975304fc/KOM-EMINE.gpx

    На пощата ще ти го пратя на части, така както съм го записвал. Целият свързан може да не ти свърши работа, защото може да надвиши лимита на GPS-a ти. Успех!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей,
    ще може ли и на мен да ми изпратиш трака ,че не мога да го сваля.
    Предварително ти благодаря.
    martinov66@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  11. Имаш поща ;)

    И да споделиш историята!

    ОтговорИзтриване
  12. Тито поздравления за постигнатото. Ще може ли да ми пратиш списъка с телефоните на хижите и гпс трака :)
    val4ana@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей,
    прочетох разказа с голямо удоволствие.
    Тази година и аз го планирам през август.
    Възможно ли е да ми изпратиш трака?
    b2233@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  14. Няма невъзможни неща ;) И да споделиш историята.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте! С поздрави и почит за извършеното. С благородна завист. Може ли и за мене трака - d_radulov@mail.bg

    Драгомир

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Драго! Имаш поща. Спорна крачка и хубаво време пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Тишо,
    Беше голямо удовоствие да чета написаното от теб.Много се зарадвах,когато прочетох,че си си намерил чантата,сякаш аз бях намерил своята и се чух как се смея на глас и се радвам. Гледах да прескачам снимките с гледките,че да се изненадвам по пътя. Четях и записвах информация за хижите и чешмите,която ще ми свърши много работа.
    От планинарскяи форум ме посъветваха да ползвам трака на Тито за пътя(,защото включва кординатите на чешмите)Докато разбера,кой е тито ми отне малко време,но важното е,че го намерих.Ще съм ти благодарен ако ми го пратиш заедно с номерата на хижите,които щяха да ми отнемат вероятно поне час.
    Благодаря за написаното,много вдъхновяващо,тъй като тръгвам след 10 дни,имам чуството,че ще го вървя за втори път ;)
    Благодаря предварително и за помощта.Имейлът ми е kaisbarmawi1@gmail.com
    Поздрави,
    Каис

    ОтговорИзтриване
  18. Имаш поща;) Тракът е както целият, така и на части, както реално ще ти свърши работа, защото се съмнявам, че целият ще се зареди в паметта на GPS-а. Телефоните на хижите съм ти го пратил, така както аз ги бях взел преди 3 години при първия ми опит. Много е вероятно някои от тях да не са актуални.

    Пожелавам ти спорна крачка и хубаво време! За второто определено ще ти трябва късмет, защото тръгваш в периода с най-интензивна буреносна дейност. Съобразявай се с това в най-голяма степен. Откъм вода трябва да нямаш проблеми с тези непрестанни валежи.

    Успех и да споделиш историята!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей! Страхотен пътепис както писах на предната страница. Може ли да ми пратиш трака и тел.номерата на хижите?
    Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  20. Няма проблем, само ми дай адрес.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей,
    Сърдечно ти благодаря за пътеписа и те поздравявам за волята и изживяването, което си описал толкова подробно и колоритно.
    На мен и мой приятел ни предстои вървене по тези отъпкани стъпки, затова исках да те помоля, да споделиш и с нас разделените тракове ( bobo.stz@gmail.com ).
    Искрено се надяваме да имаме твоята воля и издръжливост и резултатът и сбъдването на нашата мечта също да се реализира.
    Благодаря предварително за траковете и ти пожелавам още много Емине-та за следване :)

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Бояне! Имаш поща, изпратих както траковете, така и самите маршрути. Спорна крачка ви желая и да споделите историята, каквато и да е тя.

    Иначе за останалите Емине-та - работя по въпроса :) В момента активно се любувам на родните планини от птичи поглед. Вчера летях от Сопот по билото между Добрила и Дерменка та до Беклемето и ме обзеха едни приятни спомени, гледайки Пътеката отгоре. Разликата е в това, че отгоре всичко изглежда измамно лесно и близко..

    Вярвам, че ще успеете. Пожелавам ви го още тази година, но дори и по някаква причина да не стане - планината ще е там и догодина ;)

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Тишо, много интересно разказана история! Ще можеш ли да ми пратиш трака на части, че нещо го магерих с BaseCamp-а, но не съм на 100% сигурен какво се е получило. А мислим да тръгваме на 21-ви.

    marincho33(маймуна)gmail.com

    ОтговорИзтриване
  24. Привет планинарю!Баво!Били ми изпратил траковете! Блаодаря и успех! j_laz@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  25. Я да видим - ами май бих ти ги изпратил:))) И да донесеш рапанче ;)

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Тито!
    Позволявам си да се обърна към теб на "ти", тъй като по моя преценка сме връстници или почти такива :)
    Поздравления за невероятния пътепис, с чийто прочит приключих днес, точно 2 години след славното завършване на твоя преход! Снимките също са прекрасни - допълват усещането и пресъздават максимално удоволствието от преживяното. Разказът ти допълнително ме стимулира да мина и аз по маршрута, но това ще стане живот и здраве догодина, тъй като в рамките на това лято вече не остана време за качествена подготовка... :)
    Пожелавам ти здраве и сили, за да можеш да продължаваш да следваш мечтите си!
    Поздрави!
    д-р Юлиан Тумбарски, гр. София

    ОтговорИзтриване
  27. Вярно, че станаха 2 години вчера. А сякаш наистина беше вчера.. как лети времето само. Все пак не бих го нарекъл "славно завършване", на края беше само умора и удовлетворение, нямаше фанфари и илюминации. Не че имаше и нужда.
    Радвам се, че историята ми те е стимулирала и ти пожелавам успех догодина! И разбира се да прочета твоята История.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Вдъхновителю! Чета си аз увлекателния ви разказ г-н Иванов и само се надъхвам! Мога ли да ви помоля и на мен да ми изпратите тракерите за маршрута, и евентуално ако пазите още телефони на хижите? Моят e-mail адрес е: panokozarov@abv.bg а skype адреса ми е goldfinger8 Благодаря ви предварително !!!!!

      Изтриване
  28. Здравей, Пано! Твоят e-mail получи нещо ;) А аз ти благодаря за добрите думи, радвам се, че историята ми те е вдъхновила. Тези моменти, макар и 2 години по-късно още повече осмислят това, което се случи тогава. Пожелавам ти го и на теб!

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотен пътепис! Така си го написал, че вече има още един човек с мечта и цел.
    П.С. Може ли да пратиш и на мен трака от пътешествието на части? Благодаря - emil_petkov@gbg.bg

    ОтговорИзтриване
  30. Радвам се, че съм предизвикал тази искра у теб. Успех ти желая в преследването на мечтата!

    Траковете ти "висят" на пощата ;)

    ОтговорИзтриване
  31. Супер! Браво за постижението и страхотния пътепис! От известно време ми е влязла мухата за Ком-Емине и четях за приключението ви с голям интерес. Много информативно и вълнуващо! Замислих се за много нещо, които не ми бяха хрумвали... Особено ценен е и GPS трака, който мисля да използвам, надявам се тази година. Аз не съм толкова подготвен, като вас и определено искам да мина маршрута за поне 25 дена. Започнах разбивка на по по-малки разстояния. За сега съм на средата. Бих се радвал, когато го завърша да го погледнеш и да си кажеш мнението :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега се зачетох, в по-коментарите на другите... Може ли и на мен да пратиш траковете, ако ги имаш разцепени по дни? Аз изтеглих този големия и мога да си разцепя, но ако са ти "под ръка" - супер. email - veliveli@abv.bg. Предварително Благодаря!

      Изтриване
    2. Благодаря! Няма проблем, като си сглобиш отсечките ми ги прати и ще хвърля един поглед. За по-къси отсечки значи, че задължително трябва да се носи палатка, а аз исках да го избегна. Макар, че повечето хора на К-Е имат палатки, въпрос на решение. Пратих ти трака на части, както и самите маршрути, които смятам, че най-вече ще са ти полезни, тъй като могат да се заредят в trip computer-а на GPS-а и да гледаш времена, скорости и разстояния, докато по трака основно се ориентираш по картата без информация за оставащо разстояние и време. Поне за мен тази информация беше много полезна за по-ефективно изразходване на силите. Всичко ти е на пощата.

      Успех!

      Изтриване
  32. Накрая ми се насълзиха очите, БРАВО. Където се споменеше някой връх, веднага го гледах и местих картата заедно с разказа.
    И на мен ми влезе една муха в главата, през 2008 го минах с един бус само че на обратно, ЕМИНЕ -КОМ,(напиши в гугъл Емине -Ком 2008 и ще видиш буса) сега искам пеша да го мина.
    Да питам коя карта беше в GPS-са.

    ОтговорИзтриване
  33. Видях го буса, офроуд форума :) Ползвам офроуд картата на Geotrade OFRM.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за бързия отговор, и аз ползвам същата карта.
      За буса да, намерил си го, аз съм го качвал на Ботев и на Орловото око до Ягодина
      Поздрави и бъди жив и здрав. ��

      Изтриване
  34. Здравей,
    Много хубав пътепис, много вдъхновяващ. Може ли да ми и на мен траковете?
    Поздрави,
    Антоанета
    antoaneta.genova@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Антоанета! Имаш поща ;) И да споделиш историята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Сега чак дочетох пътеписа :) Супер е. Поздравления. С Антоанета минахме и ние по пътеката успешно тази година. Ние бяхме с Иван като ти се обади вечерта от Козичино на 14 август :). Пътепис още не мога да е накарам да напише, но със сигурност имаше много интересни моменти. Примерно аз вместо чантичка си загубих телефона :). Успях да ги намеря само след 2км връщане, но си беше огромен късмет :).

      Поздрави,
      Николай

      Изтриване
  36. Поздравления!!!!! Възхитен съм от пътеписа, ставаш и за писател :) :) Вдъхнови ме!!! Вече правя организация, тази година да се пробваме! Ще ти бъда благодарен ако ми изпратиш отсечките. Благодаря и УСПЕХ в следващите начинания!

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти, а ако и наистина поне мако съм те подтикнал да тръгнеш по Пътеката, то това дава още по-голям смисъл на това, което преживях лятото на 2012-та.

    Имаш поща ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) :) :) Вече нямам съмнения, че искам да го премина! Благодаря за трасетата сега с удоволствие ще ги разгледам.

      Изтриване
  38. Страхотен разказ! Изчетох го на един дъх и се надявам в скоро време да го изживея лично. Въздействащ и вдъхновяващ :) Голямо благодаря!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей Тишо,
    Като гледам доста хора си вдъхновил. И аз не правя изключение. Невероятен разказвач си! :)
    Ти събуди в мен една отколешна мечта! Навремето служих на нос емине. По живково време всяка година БТС - то са организирали похода, който приключваше в Емона при тогавашния бай Георги Шопа (ако не ме лъже паметта май така го наричахме) с печено агне и лакърдии. И двете години гогато това се случваше аз бях караул на портала и ги слушах как се веселят. Тогава си казах че някой ден ще извървя тази пътека. Минаха доста години , отдавна ходя по планините и все още не съм осъществил тая моя мечта. След твоя разказ твърдо съм решил, че е време!
    Бъди жив и здрав и ще се радвам ако споделиш траковете и с мен. Ползвам картите на OpenAndroMaps и BGMountains но колкото повече толкова повече :)

    Румен Рачев
    rumen.rachev@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря ти, Румене! Няма нужда да се повтарям какво изпитвам като прочета подобен коментар. Сякаш изживявам тръпката от сбъдването на мечтата отново и отново..

    Пожелавам ти успех, спорна крачка и хубаво време по Пътеката, когато и да тръгнеш. И разбира се, както многократно съм споменал по-горе ще се радвам да прочета твоя разказ.

    А за траковете, по подразбиране вече ти "висят" на пощата ;)

    ОтговорИзтриване
  41. Чудесно си описал това, което си преживял! Браво! докато не прочетох всичко, не станах от компа...Желая Ти здраве и още много пътешествия да публикуваш за напред!

    ОтговорИзтриване
  42. Zdravei Tisho!

    Chetiah s takyv zahlas razkaza ti i kato 4e li prejiviah vsi4ko mislenno s teb. Mnogo se pritesnih kogato si zagubi 4anti4kata i s ogromna radost ia namerihme! Strahotno razkazva6 i se zaredih s goliam optimisym i gromno jelanie da go premina tozi Kom-Emine! Vyzhi6tavam se na planinari kato teb!
    Zaplanuvali sme (az i myja mi) da trygnem na 14.07 tazi godina. Dali 6Te ti e vyzmojno da mi prati6 traka i marshruta? Bezkraino ti blagodaria predvaritelno! eva.shishkova@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  43. Zdravei Tisho,
    pak sym az ;) Zabravih sy6to da te popitam ako moje6 da mi kaje6 ot kyde zarejdahte s hrana bez mnogo da se otdale4avate ot mar6ruta E3?

    Pozdravi pak, Evelina.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Евелина!
    Радвам се, че историята ми те е грабнала. Пожелавам ви успех и разбира се куп незабравими спомени, каквито несъмнено ще натрупате. И да не забравите да ги споделите след това ;)
    По отношение на храната - не сме правили нарочни отклонения за провизии. Както знаеш в началото аз тръгнах с малко храна, докато вляза в ритъм раницата ми да е максимано лека. Бях подоготвил два пакета с храна, които ми донесоха втория ден на Гара Лакатник и четвъртия ден на Витиня. Втората явка с "ятаци" беше на Беклемето - срещата с родителите ми. От там сме се запасявали само от населени места, през които сме минавали и разбра се хапване в хижи/заведения. Такива места са хижа Предела на Прохода на Републиката, там от ресторантчето до хижата ни проготвиха това-онова по поръчка, след това запасите попълнихме в Котел и Дъскотна. Храната е второстепенен проблем. Основното с нея е, че винаги е в повече :) Аз поне не знам ком-еминеец, на който да не му е останала дори и след финала. Гарантирано и вие ще помъкнете повече отколкото ви трябва.

    Траковете и маршрутите са на пощата ти.

    ОтговорИзтриване
  45. Blagodaria ti mnogo!

    Niamam tyrpenie da trygnem i nie po tozi legendaren pyt i da si napylnim dushata v tova pyteshestvie!

    Blagodaria ti o6te vednaj i do skoro ( 6te spodelia zadyljitelno kato se vyrnem ;)

    Evelina.

    ОтговорИзтриване
  46. Здравей Тишо, пътеписът ти е прекрасен разказваш много описателно и разбираемо. Това е един от малкото пътеписи, които хем те грабват, хем ти дават много точна информация за маршрутите, благодаря за което! Тази година с един приятел сме решили да напуснем работите си и да захванем маршрута. Просто нямаме друг избор и това е една детска мечта, на която и дойде времето. Бих искал да те помоля да ми споделиш каква подготовка проведе преди прехода. И също така бих искал да т епомоля ако можеш да ми изпратиш траковете и маршрутите ти. Предварително ти благодаря! Поздрави и да не спираш да обикаляш планините. Иван Иванов. mail: ivan.ivanov2010@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей, Иване! Благодаря ти за добрите думи, пожелавам ти успех в преследването на мечтата. Особено тези - от детските години са най-истински и реализирането им осмисля много неща. Или поне носи уникално удовлетворение. Но ти ще го усетиш и сам, пожелавам ти да му се насладиш истински.

    Като подготовка, доколкото разбирам въпроса ти е насочен към физическата бих ти препоръчал само едно - ходене, ходене, много ходене и в промеждутъците още много повече ходене. При всяка възможност ходи в планината. Едно- или дву-дневни преходи, ако нямаш време за повече. Ако си редовен планинар може би няма да ти е толкова нужно, но поне аз далеч не съм такъв и имах нужда от доста да походя в подготвителната фаза. Има го описано в предисторията какви преходи правих. По възможност гледай да ходиш поне с един чифт обувки, с които смяташ да тръгнеш. Това трябва да са ти най-удобните обувки на света. Ако нямаш достатъчно време за тренировъчни преходи гледай поне да ходиш повече пеша от и до работа и въобще навсякъде, където е възможно. Аз това го правех също и определено помага. Макар и по улиците, ходенето е най-добрата тренировка. Други спортове според мен не са толкова полезни. Ходенето натоварва по специфичен начин организма и е добре да го свикваме постепенно, което най-добре става с многочасово ходене.

    Имаш ги навигационните файлове на пощата.

    ОтговорИзтриване
  48. Супер благодаря ти много за информацията и за изпратените файлове. По принцип съм редовен планинар, но определено ще правя поне по 1 преход на седмица от сега до юли месец когато смятаме да поемем по пътеката. Благодаря ти отново и ти желая само хубави моменти по родните и чуждите планини!

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей,Тихомир !!! Казвам се Мирослав Вълчев.Прочетох два пъти разказа ти за приключението и съм решен да тръгна края на юни.Искам да те помоля ако можеш да ми пратиш траковете и маршрутите ти.Също искам да те попитам дали можеш да се сетиш за имената на въглехидратните гелчета :) Предварително ти благодаря и искам да знаеш ,че разказа е просто страхотен,много ме надъха :) mail: dj_vlaa@abv.bg А и да не забравя,според теб края на юни рано ли е за този поход или времето е подходящо ?

    ОтговорИзтриване
  50. Здравей, Миро!

    Гелчето се казва Squeezy - https://www.squeezy-nutrition.com/v2/wp-content/uploads/2013/08/SQUEEZY-ENERGY-GEL-33-g-bag2.png. По фитнес магазините трябва да се намира без проблем. За края на юни може да е проблем, но може и да не е. Факт е, че противно на очакванията през последните 3-4 години втората половина на юни е било най-малко дъждовно. Така, че гаранция за хубаво време за такъв дълъг период и на Емо Чолаков ще му е трудно да даде. Но независимо от времето ще имаш предимството на най-дългите дни. Няма рецепта за най-правилно време за тръгване, има просто статистика.

    Радвам се, че историята ми те е надъхала. Пожелавам ти успех и минаването ти на Ком-Емине да те мотивира за постигането на още по-истински неща в живота.

    За траковете се подразбира, че вече са ти в пощата ;)

    ОтговорИзтриване
  51. Много ти благодаря за отговора и траковете !!! Това е невероятна помощ.Надявам се края на другата седмица за тръгна по този толкова интересен път :) и предизвикателен.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей, Тихомир!
    В последния месец прочетох почти всичко за Ком - Емине, защото смятам, ако съдбата не се намеси, да тръгна по пътеката в началото на юли.
    Някак...не знам, но твоя разказ, остана за накрая. Прочитайки го, разбирам защо. Определено е най-якото описание на пътя, на емоциите, на волята.....
    Шапки долу! Голям си!
    Искам и аз, като част от предишните коментирали, да помоля за трак и етапи.
    Едни младежи имаха оплаквания от трака ти, но...това си е техен проблем.
    Пожелавам ти да сбъднеш и други свои мечти, макар да не съм сигурен дали това е добре или не. Чудесно разбирам чувствата ти накрая. Подозирам и аз, ако разбира се успея, ще се чувствам по аналогичен начин.
    Не знам какви са били твоите мотиви за Пътя, защото прости, но не вярвам да е единствено интереса и обичта към планината. Аз имам своите и макар да не вярвам това натоварване и победа над себе си (защото за мен изминаването на маршрута е точно това) да реши разни мои вътрешни противоречия, мисля, че ще ме накара да се почувствам доста над всякакви дребни нещица, които пречат да се възприеме голямата картина.
    Смятам да мина маршрута сам или поне да тръгна сам. Първо няма с кого, второ...съм специфичен вид темерут, за да мога да понеса някого с мен.... :-)
    Малко се притеснявам от това, как после ще се върна на работа, но това е друга тема и е твърде рано, за да го мисля.
    И така.
    Поздрави!

    Владислав
    vl.radev@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  53. Привет, Владо!
    Имаш ги файловете на пощата. Имай предвид все пак, че са с почти 5-годишна давност, макар че от тогава по Пътеката има много подобрения, та би трябвало още да вършат работа.
    А що се касае за мотивите - за мен Ком-Емине е преди всичко дълбоко лично изживяване без значение дали човек го прави сам или с компания. За себе си признавам, че първия път тръгнах много неподготвен дори и от гледна точка на мотивацията. Втория път нещата, като че ли "узряваха" по време на самия преход, за да се стигне до наистина уникалното усещане на края. Пожелавам ти да я откриеш Твоята голяма картина, не вярвам да останеш разочарован, каквато и да е тя..

    И разбира се ще се радвам да прочета историята ти. Въпреки, че минаха почти 5 години от тогава темата Ком-Емине не спира да ме вънлнува и с удоволствие чета историите на всички минали по Пътеката. Няма два еднакви разказа и това е само една част от магията..

    Успех!

    ОтговорИзтриване
  54. Благодаря!
    И....само времето ще покаже....

    ОтговорИзтриване
  55. Здравей, Тихомир!

    И при мен, както при Владо се получи да прочета твоя пътепис последен. Благодаря ти за чудесния начин по който ме пренесе там! Мога ли да те помоля да изпратиш и на мен трак и етапи. Обмисляме, живот и здраве да тръгнем към края на Юни.
    Благодаря предварително!!!

    ivana.radomirova@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  56. Здравей, Ивана! Успех желая в приключението и да се извали до тогава, че както се е заредило тия дни...

    А да - имаш поща;)

    ОтговорИзтриване
  57. Здравей!
    Чуден пътепис си написал Тихомир!
    Забавно и увлекателно ,наред с усилията които си вложил. Смея да твърдя, че това е един от най-хубавите пътеписи които съм чел.
    И знам , че звучи клише - но трябва да си там на място сред Балкана , за да се усети емоцията.
    Поздрави!
    Явор
    П.С: Може ли да те помоля да ми изпратиш траковете ти на моя имейл - yavorstoyanof@gmail.com. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  58. Здрасти! Имаш поща ;)

    Успех и да споделиш историята.

    ОтговорИзтриване